myers lab
myers lab2
myers lab5
myers lab4
myers lab7
myers lab6
myers lab8
myers lab1
myers lab9
myers lab10
myers lab11
myers lab thumbnail
myers lab2 thumbnail
myers lab5 thumbnail
myers lab4 thumbnail
myers lab7 thumbnail
myers lab6 thumbnail
myers lab8 thumbnail
myers lab1 thumbnail
myers lab9 thumbnail
myers lab10 thumbnail
myers lab11 thumbnail

x

MYERS FOREST LABORATORY

Client
Yale University

Type
New Construction

Size
3,100 sq ft


Completion

2017

 
A lab in the woods
Following the comprehensive renovation of Greeley Memorial Lab on Yale’s campus for the School of Forestry & Environmental Studies, an alumni donor stepped forward to fund the creation of an outpost mini-version of the Greeley Lab to pursue similar research in the 7800-acre Yale Myers Forest located in northeastern Connecticut.

This project started with conceptual renderings and budgeting to ensure that the donor’s intentions were being fulfilled. With funding secured, the design was solidified, and construction was completed in the fall of 2017. The new building consists of a large central lab that accommodates up to sixteen researchers, an adjacent prep room and an environmentally controlled herpetarium. Under the same roof but in a semi-detached wing is a common meeting room and rest rooms.

An integral part of the design is the site, which is where much of the research occurs. Directly connected to the lab via an expansive L-shaped deck, an adjacent field is subdivided into forty-eight small plots containing clusters of water and electrical connections. Each plot can be setup to suite individual researcher’s needs, several of which will be water-filled cattle troughs to raise tadpoles. The entire side of the lab opens to the deck via large glass overhead doors and retractable screens, bringing the outside in and visa-versa.

 

Backstory
Supporting the roof over the deck are columns inspired by the forest trees and by Paul Rudolph’s Greeley Lab, which (located at the school’s central campus) also includes “Y” (or tree) shaped concrete columns supporting its roof.

Context
Located about a quarter mile from the School of Forestry’s camp down a seldom traveled gravel road lined with “Wolf” Trees (which were told not to touch!).

Nuts & Bolts
Except for the foundation, polished concrete floor and metal roof panels, the entire building consists of different forms of wood construction including conventional wood framing, prefabricated trusses, post and beam, wood windows, doors and various types of wood panels. Even the conference table is a locally sourced live edge tree slab.

What You Don’t See
The disappearing insect screens that, at a push of a button, automatically descend from above each overhead door, allowing research to continue without pesky bug bites.

Best Use
Supporting the School of Forestry’s ongoing projects & research (from studying climate change to learning how to track animals) without leaving the woods.

Team
HF Lenz, MEP Engineering
Morrissey Engineering, Structural Engineering
KWP Associates, Survey, Site, Civil Engineering
Millennium Builders, General Contractor
 

Scroll for More

Project Description On / Off
Project Links

Download Project Sheet

© Christopher Williams Architects, llc        85 Willow Street, Building 54  New Haven, CT 06511        203 776 0184         cwarchitectsllc.com